ELE ALINAN EDİP KEÇEÇİZADE İZZET MOLLA



Kısa ve öz bir biçimde İzzet Molla’yı ele alalım. İzzet Molla 1786’da İstanbul’da doğdu. Babası, devlette görevli bir memurdur. Edibimiz iyi bir eğitim aldı. İzzet Molla ilk görevini 12 yaşında başladı. Ancak ilk resmi görevini Bursa müfettişliğidir. Mevlevi olan Hâlet efendi ile tanıştı ve kısa sürede çevresi genişledi, kısa sürede itibarı arttı. Bir zaman medrese müderrisliği yaptı. Galata kadılığına kadar yükseldi. Yunan isyanında çıkan tatsız olaylardan sonra Konya’ya daha sonra Edirne Keşan’a sürgün edildi. Keşan’da meşhur “Mihnet Keşan” mesnevisini yazdı. Daha sonra affedildi ve İstanbul’a tekrar döndü. Rus savaşına karşı muhalif olduğu için padişah 2.Mahmut tarafından idamına ferman çıkarıldı. Ancak araya giren üst düzey devlet adamları sayesinde Sivas’a sürgüne ( kalebentlik) gönderildi. 1829’da Sivas’ta öldü. ( Şentürk, Kartal 2018, 684-86)

Edebi kişiliği ve eserleri: Klasik edebiyatın son üstatlarından kabul edilmekte. Gazel yazmada ustadır diyebiliriz. Mahallileşme akımını devam ettirse de çok başarılı olamadığı kabul edilir. Yaşadığı hayattan mı bilinmez; şiirlerinde karamsarlık havasının sezildiği düşünülmektedir. Ancak yapılan çalışmalara bakıldığında son şiirlerinde, yaşının verdiği olgunlukla hikemi tarza kaydığı sonucu ortaya konmaktadır. Ayrıca şiirlerinde konuşma dilini ve folklorik unsurları kullanıyor ve yaşanılan hayattan aktardığı olayları sade bir şekilde aktarmış ayrıca halk söyleyişlerine yer vererek anlatımı canlı tutmaya çalışmıştır.

Eserleri: 1. Devhatü’l-mehâmid fî-tercemeti’l-vâlid (1811). 2. Gülşen-i Aşk: Şeyh Galip’in mesnevisine benzer. 3. Mihnet-Keşân: Sergüzeştname türünde önemli ( içerik ve kullandığı teknik açıdan). 4. Bahâr-ı Efkâr. 5. Hazân-ı Âsâr. 6. Nâz u Niyâz.



KAYNAKLAR

-ŞENTÜRK Ahmet Atilla, KARTAL Ahmet, Eski Türk Edebiyatı Tarihi, Dergâh Yayınları, İstanbul 2018.

-KORKMAZ Ramazan, Keçecizade İzzet Molla ( Hayatı- Sanatı- Edebî Kişiliği), Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c: 10 /s:1 (2000), s. (93-117).

-İslam Ansiklopedisi, Türk Diyanet Vakfı, http://www.islamansiklopedisi.org.tr, (ER: 27.6.2021)

-Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü, Ahmet Yesevi Üniversitesi, http://www.teis.edu.tr, (ER: 27.6.2021)

Leave a Comment